Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

« All Evenemang

Ekosystemtjänster och biologisk mångfald i skötsel av utemiljö

21 mars | 08:30 - 12:00

1650 kr

I denna kurs fokuseras på Ekosystemtjänster och biologisk mångfald ur ett driftsperspektiv för utemiljön. Kursen handlar alltså mindre om vad vi kan göra med nyanläggningar, utan mer vad vi kan åstadkomma genom förändringar i den dagliga driften i stor utsträckning inom befintliga ekonomiska ramar. Just ekonomikopplingen är viktig då många driftsverksamheter idag upplever en stor ekonomisk press och verkligt långsiktiga ekologiska resultat bara kan åstadkommas om de är ekonomiskt möjliga. Kursen hoppas kunna inspirera till konkreta åtgärder men också bidra till en helhetstanke för ledningspersoner såväl som för alla inblandade i den gemensamma driften.

Normalt pratar vi om fyra typer av ekosystemtjänster. Vi går igenom dessa och ger exempel från utemiljöområdet. Detta för att skapa en gemensam teoretisk grund. På samma sätt tar vi oss an olika begrepp som biologisk mångfald, grönytefaktor, etc.

En ofta bortglömd del när vi talar om biologisk mångfald handlar om jordens förutsättningar. Tanken svindlar när vi tänker att ett hektar jord (åker, plantering, gräsmatta etc.) kan innehålla ett ton mask eller att bara några gram riktigt biologiskt aktiv jord innehåller fler organismer än det finns människor på planeten! Hur skapar vi aktiva jordar i vår utemiljö?

Ett viktigt område där utemiljön kan bidra handlar om villkoren för pollinerare. Just pollinerare är hotade idag men oerhört viktiga för att växter skall kunna pollineras, sätta frö och utvecklas. Många goda projekt finns inom utemiljöområdet, men även inom lantbruket finns delar som är direkt överförbara till utemiljön. Detta kan handla om små åtgärder som insektshotell, att skapa förutsättningar för att spara död ved, eller att låta vissa växter finnas kvar. Det kan också handla om hur vi planerar våra blomsterplanteringar för att uppnå en lång och kontinuerlig blomning.

Läs mer –>

Detaljer

Datum:
21 mars
Tid:
08:30 - 12:00
Kostnad:
1650 kr
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://alagronom.se/vara-kurser/ekosystemtjanster-och-biologisk-mangfald/

Plats

Zoom
Sverige

Arrangör

AL Agronom
Telefon
070-236 44 67
E-post
anders@alagronom.se